Kun je een smart home kopen of moet je die zelf bouwen? In tegenstelling tot huizen van steen kun je een slimme woning helemaal naar eigen voorkeuren invulling geven. Het is prettig als een nieuwbouw woning voorzien is van kabelgoten en muren die een WiFi signaal niet tegenhouden, toch kun je zelfs een oud kasteel slim maken. Daarvoor hoef je slechts 4 stappen te nemen, welke deze zijn lees je op deze pagina.

Contents

1. Begin bij jezelf

Je hoeft geen genie te zijn om een woning slim te maken, een klein beetje know-how en gezond bestand helpt je wel vlot op weg. Een cursus elektrotechniek of programmeren is niet nodig, je moet vooral weten waar jouw behoeften liggen. Ben je vaak van huis? Dan wil je zoveel mogelijk apparatuur automatiseren. Wil je optimale controle over de woning? Dan heb je behoefte aan sensoren, timers of slimme luidsprekers die acties voor je uitvoeren. Breng de mogelijkheden in kaart en zoek naar oplossingen voor uitdagingen die je vandaag hebt. Zo jouw je een slimme woning op maat.

2. Kies een centraal brein

Als je geen brein had dan wist jouw linkerbeen niet hoe lopen met je rechterbeen in harmonie werkt. In een smart home heb je een slim brein nodig dat alle hardware en software aan elkaar koppelt. Bekijk Somfy.nl, daar vind je de TaHoma Switch en andere producten die hier perfect op aansluiten. Het voordeel van de Switch is het open design. Je kunt namelijk meerdere assistenten koppelen op basis van jouw voorkeur. En als een app niet direct werkt dan kun je via een ‘brug’ alsnog apparaten en diensten toevoegen.

3. Kijk wat samenwerkt … of niet

Amazon maakt slimme camera’s, Google maakt slimme camera’s. Ze hebben ook ieder hun eigen slimme assistent ontwikkeld. Sommige slimme producten werken met andere merken samen maar niet altijd. Dit heeft te maken met rechten, patenten en ook gewoon met concurrentie. Somfy biedt wat meer flexibiliteit omdat ze geen concurrent zijn van bedrijven als Amazon, Google, Apple, Microsoft of Facebook. Als je wilt dat jouw Hue lampen gekoppeld worden aan elektrische rolgordijnen met een Somfy motor dan is dit gewoon mogelijk. Bekijk de duo rolgordijnen van PoweredBlinds maar eens even. Die zien er stijlvol uit, passen binnen ieder interieur en zijn ‘stiekem’ high tech. Via de TaHoma Switch kun je ze eenvoudig koppelen met andere slimme toepassingen.

4. Bouw je slimme woning steen voor steen

Het lijkt heel aantrekkelijk om direct alle apparaten in huis te halen en jouw smart home op te starten. Maar wacht even want iedere toepassing komt met een eigen gebruiksaanwijzing. Als je investeert in alle opties die je misschien ooit nodig zou kunnen hebben dan raak je snel de draad kwijt. Letterlijk omdat elektrische gordijnen draadloos werken maar dat terzijde… Begin met het centrale brein, koppel daar bijvoorbeeld raamdecoratie aan en dan koop je een starter set slimme lampen. Een Nest Mini luidspreker is niet zo duur en brengt je weer een stap verder in huisautomatisering. Als je een functie goed aan de praat hebt dan breid je verder uit. Zo blijft het behapbaar, betaalbaar en wordt het een prachtige ontdekkingsreis vol met verrassingen.

Bron afbeelding: Somfy.be