In de zomer wil het nog wel eens aardig wat worden in Nederland. Om te voorkomen dat je niet meer comfortabel in je eigen huis kunt zitten is het van belang om je woning op de juiste manier te verkoelen.

De kans is aanzienlijk groot dat je niet weet hoe je jouw huis koel moet houden, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel een selectie gemaakt met dé tips voor het koel houden van jouw woning.

Contents

Sluit de gordijnen in huis

Onze eerste gedachte op een mooie zomerdag is om de gordijnen te openen en de zon binnen te laten. Maar in feite verander je daarmee je huis in een sauna. Hou je gordijnen of rolgordijnen de hele dag dicht als het enorm heet is.

Als je het nog donkerder wilt maken kun je overwegen om wat verduisteringsgordijnen te halen om de warmte buiten te houden. Dit maakt het mogelijk om de hitte op een vrij eenvoudige manier op afstand te houden.

Zet ijs voor de ventilator

Een elektrische ventilator lijkt misschien het meest voor de hand liggend als de temperatuur begint te stijgen. Echter is er een handige truc die je kunt gebruiken om het nog koeler te maken. Zet een kom ijskoud water voor de ventilator. Als het ijs verdampt, zal de lucht aangenaam koel aanvoelen.

Je kunt dit ook met een grote fles bevroren water doen. Aangezien de koude lucht heel de ruimte door kan stromen zal het al snel koeler aanvoelen. Ideaal als je toch nog in slaap wilt vallen tijdens het warme weer.

Leg je lakens in de vriezer

Ja, hebt het goed gelezen. Probeer je lakens een paar minuten in de vriezer te leggen voordat je naar bed gaat. Zorg ervoor dat je je lakens in een plastic zak legt voordat je ze in de vriezer stopt, je wilt niet dat je bed naar je diepvriesproducten ruikt.

Het is slechts een snelle oplossing, maar het zal je helpen om te slapen van de hitte. Het lijkt een onorthodoxe manier om te zorgen voor verkoeling. Echter is het een tip die echt ontzettend handig kan zijn als je te maken hebt met een hittegolf.

Schaf katoenen lakens aan

Als het warm weer is zal je niet zoveel baat hebben bij zijden of satijnen lakens. Ruil deze stoffen voor lichtgekleurde katoenen lakens, deze zijn wat koeler om in te slapen. Katoen is al sinds de tijd van de Egyptenaren de meest koele stof om onder te liggen.

De Egyptenaren hadden hun eigen methode om het koel te houden. In het oude Egypte maakte ze een katoenen laken nat met koel water en gebruikten ze het als deken. Je hoeft dit natuurlijk niet zelf te doen, maar het laat wel zien dat katoen het beste is voor de warme zomerdagen.