Ben jij van plan om in huis te gaan klussen? Dan is het logisch als jij hebt nagedacht over het gebruik van multiplex. Met dit type plaatmateriaal kun je grote oppervlakken voorzien van een mooie houten uitstraling.

Natuurlijk wil je wel precies weten wat multiplex is en hoe dit gebruikt kan worden! Hier vind je daar alles over.

Contents

Wat is multiplex?

Multiplex is een verzamelnaam voor houtsoorten. Deze houtsoorten zijn door middel van houtfineerlagen opgebouwd waardoor deze beschikken over een erg sterke structuur. Over het algemeen wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van een aantal kwalitatieve houten lamellen met een laag houtfineer. Al deze lagen worden vastgelijmd waardoor er één dikke plaat ontstaat.

Je kent vast wel de triplex platen, dit zijn drie fineerlagen die op elkaar gelijmd zijn, multi wil dus zeggen 4 of meer platen. Hierdoor is het een sterker materiaal.

Multiplex is in verschillende typen verkrijgbaar. Deze verschillen ontstaan door het soort hout dat gebruikt wordt. Zo kan je kiezen voor hardhout multiplex, dit soort is goed bestand tegen vocht. Beuken multiplex is zwaar materiaal, dus kan dit ook zwaarder belast worden. Je kunt ook kiezen voor populieren multiplex dit heeft een meer natuurlijke en warme uitstraling. Wanneer je liever kiest voor een materiaal dat gemakkelijker te bewerken is kun je kiezen voor berken multiplex.

Voordeel van multiplex

Multiplex wordt op een zeer efficiënte manier gebruikt, ook de minderwaardige stukken van bomen kunnen worden gebruikt voor de binnenlagen van multiplex. Dit zorgt er dan ook voor dat je multiplex vrij voordelig kan aanschaffen. Precies op maat zodat jij deze kan gebruiken voor de klus die jij voor ogen hebt!

Doordat multiplex op wisselden manieren aan elkaar worden gelijmd, zorgt dit ervoor dat het een onwijs krachtig materiaal is. Dit zie je dan terug wanneer je bijvoorbeeld spijkers gebruikt, dat het hout veel minder snel splijt. Ook zul je nauwelijks scheuren opmerken door de kracht van het hout.

Multiplex is zeer duurzaam. Dit komt door de manier waarop het hout wordt gewonnen, vaak de stukken hout die minder goed zijn worden verwerkt in de binnenlagen. Zo gaat er minder hout verloren.

Nadeel van multiplex

Ieder voordeel heeft natuurlijk ook een nadeel, zo ook bij multiplex. De gelaagdheid van multiplex zorgt er helaas voor dat het hout snel vatbaar is voor waterschade. Dit wil zeggen dat het afgeraden wordt om dit materiaal te gebruiken in vochtige ruimtes als bijvoorbeeld de badkamer. Wel kun je de keuze maken voor multiplex dat zo gemaakt is dat je deze buiten of in vochtige ruimtes kan gebruiken.

Waarvoor wordt multiplex gebruikt?

Er zijn vele verschillende manieren waarop je gebruik kan maken van multiplex. Het is allereerst mogelijk om de multiplex platen te gebruiken bij het maken van meubels. Dit wordt vaak gekozen vanwege de uitstraling en de kracht van het materiaal. Je kunt multiplex bij meubels terugvinden in bijvoorbeeld bureaus, nachtkastjes, bedden maar ook kasten of legplanken in de kasten. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor berken platen. Het is afhankelijk van jouw wensen welk type multiplex je hiervoor zult gebruiken.

De kracht van multiplex zorgt ervoor dat men dit goed kan gebruiken voor constructies. Dit bijvoorbeeld bij wanden of ondervloeren. Bij deze toepassing wordt regelmatig multiplex gebruikt met mindere zichtkwaliteit, dit omdat de platen alleen maar zorgen voor versteviging maar niet de mooiste uitstraling hoeft te hebben.

Wil jij graag multiplex voor meubels, constructies of voor decoratieve doeleinden? Bij opmaatzagen.nl kun je multiplex platen voor jou op maat laten zagen!

Bron afbeelding: Opmaatzagen.nl