Wij zijn gek op het bouwen van onze droomhuis, beetje bij beetje. En toevallig kwam ik iets zeer interessants tegen, namelijk Marokkaanse wandtegels. Ik had nog nooit gehoord van Marokkaanse tegels en ze doen me erg veel denken aan visgraat tegeltjes. Stralende kleuren die je keuken of badkamer een totaal andere look kunnen geven.

Het is zijn handgemaakte tegeltjes die oorspronkelijk in Arabische gebedshuizen en badhuizen werden gebruikt. Deze tegels hebben typische Marokkaanse invloeden en hebben een unieke uitstraling. Je geeft met Zelliges een authentieke en warme look aan een badkamer, toilet of keuken.

Zelliges

Wat zijn Marokkaanse Zelliges?

Zelliges, ook wel Marokkaanse wandtegels genoemd, zijn eigenlijk handgemaakte geglazuurde tegels van een meestal witte en lichte kleisoort. Wat deze tegels kenmerkt is dat ze een onregelmatige oppervlak hebben en vaak voorzien zijn van een vrijwel transparante glazuurlaag. Omdat deze tegels met de hand gemaakt zijn, krijgen deze tegels een uniek karakter. Je kunt met deze Zellige tegels niet alleen wanden decoreren, maar bijvoorbeeld ook meubels en vloeren.

Deze Zelliges bestaan in verschillende afmetingen, maar de vierkante formaten van 10×10 cm en 5×5 cm zijn in Europa het meest populairst. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in allerlei geraffineerde vormen en in matte zandkleuren of parelmoer kleuren.

Omdat elke tegel met de hand gemaakt en geverfd is, krijg het hierdoor een karakteristieke uitstraling met een eigen Arabische look. Naar mijn mening komen de Zelliges komen het beste tot hun recht in zowel de moderne als landelijke interieurs.

Stappenplan Marokkaanse tegels plaatsen

Stap 1: Smeer eerst de wand goed in waar je wilt gaan tegelen goed in met een voorstrijk. Op deze manier zullen de tegels beter gaan hechten.

Stap 2: Omdat de Zelliges handgemaakt zijn kun je per doos een kleurverschil zien. Daarom is het verstandig om de verschillende dozen goed met elkaar te mixen, zodat je altijd een mooie kleur-melange zult krijgen.

Stap 3: Breng met een lijmkam de lijm aan op de wand en op de achterkant van de Zellige.

Stap 4: Zet daarna de Zelliges vervolgens tegen de wand. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de tegels vrijwel voegloos tegen de muren te plaatsen.

Stap 5: Je kunt het beste een klein plankje van ongeveer 10 cm x 35 cm gebruiken waarmee je alle Zelliges tegels Marokkaanse in de lijm kunt drukken. Bekijk altijd goed of de dikte verschillen van de Marokkaanse tegeltjes in de lijm weggedrukt worden. Omdat de dikte verschillen van de tegels soms erg fors kunnen zijn, kun je hierdoor hier en daar wat verschil hebben. Maar dit kan juist ook een heel mooi effect geven! Heel bijzonder voor deze producten.

Stap 6: Om de Zelliges op maat te maken kun je gebruik maken van een slijptol met diamantschijf. Het duurt wel even, maar het is ontzettend leuk om te doen! Je kunt op YouTube verschillende video’s vinden hoe je dit het beste aan kan pakken met Marokkaanse tegels.

Stap 7: Als de lijm gedroogd is kun je gaan starten met voegen. Omdat ik alle Marokkaanse tegels bijna voegloos heb geplaatst, is het belangrijk om de wand waterdicht te krijgen. Je kan de voegsel het beste aanbrengen wanneer het stroperig is en breng het dan aan met een speciale voegspatel die je voor een kleine prijs online kan bestellen.

Stap 8: Het voegsel zal na ongeveer 30 minuten gaan drogen tussen elke tegel. Wij hebben daarna het overtollige voegels op de Marokkaanse tegels achtergebleven is met een doek voorzichtig verwijderen.

marokkaanse tegels

Waar kan ik het beste Marrokkaanse tegels bestellen?

Mijn voorkeur gaat persoonlijk altijd naar een fysieke winkel bezoeken met een showroom. De vele Marokkaanse tegels kunnen nu eenmaal heel anders online uitzien zoals de daadwerkelijke producten zijn. Daarnaast ben je ook direct zeker van een prijs en kun je afspreken wanneer ze producten kunnen leveren. Of afspreken wanneer je de producten kan ophalen in de winkel zelf.

Onze ervaring is dat je de Marokkaanse tegels altijd beter persoonlijk kan zien dan online bestellen. Bekijk het zo; als je straks iets besteld waarvan je denkt dat je de goede afmetingen en kleur hebt en het valt tegen, dan zul je al die tegels ook weer moet retourneren.