Bij de transport of opslag van industriële producten of zwaardere elementen maken bedrijven graag gebruik van de pallet. De opties bij de keuze voor het materiaal van de pallet zijn in de afgelopen jaren gegroeid. Waar lange tijd de houten pallet de standaardkeuze was, is het tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor kunststof, metaal of karton. Desondanks geniet de houten pallet in de meeste gevallen nog de voorkeur. Waarom is de houten pallet een geschikte en zekere keuze?

De voordelen van een houten pallet

Hout is als materiaal eenvoudig te recyclen, en dat is direct het grote voordeel waarop bedrijven hun keuze baseren wanneer ze houten pallets aanschaffen. Bij kleine of grote schade aan de pallet is herstel vrijwel altijd mogelijk. Materiaal is tegelijk ruim voor handen.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat de houten pallets waar wij hier in grote getalen gebruik van maken, zijn gemaakt op milieuvriendelijke basis. Hoe zit dat precies? Het hout dat doorgaans wordt gebruikt voor het fabriceren van een pallet, groeit in duurzaam bebouwde en bosrijke gebieden in Europa.

Men noemt dit type pallet de Europallet. Deze pallets voldoen daarnaast vaak aan de EPAL-certificering, welke wordt afgegeven aan ondernemingen die houten pallets repareren volgens een specifieke norm. Zodoende krijgt dit type pallet een tweede, en vaak zelfs derde en vierde leven.

Hout is al decennialang marktleider in de industrieën waar pallets een centrale rol spelen, zoals logistiek & opslag en de voedingsindustrie. Hout is stevig, veilig voor vervoer en opslag én relatief goedkoop in de aanschaf. De draagkracht van een houten pallet kan oplopen tot circa 1.500 kilogram, en is daarmee breed inzetbaar.

Duurzaam product

Hout heeft een duurzaam kenmerk. Wanneer houten pallets namelijk niet meer bruikbaar zijn binnen bedrijfsmatige processen, dan vinden deze doorgaans een nieuwe bestemming. Zo worden elementen van de pallet verwerkt in meubelen, of zijn ze nog geschikt voor particulier gebruik.

Tevens zijn losgeraakte onderdelen en snippers van de houten pallet organische materialen, welke worden toegepast voor het opwekken van hernieuwde energie, ook wel bekend als biomassa. Is het niet dat, dan zien we de organische materialen veelvuldig terug in de land- en tuinbouw.

Zijn er nadelen aan een houten pallet?

Net als bij ieder product of type materiaal, heeft ook de houten pallet zijn nadelen. Hout is gevoelig voor bacteriën, zeker wanneer deze langere tijd meegaat, en daarbij zijn houten pallets vaak onderdeel van ex- en import. Om dit bestaande nadeel zo optimaal mogelijk te ondervangen, is de ISPM15-norm in het leven geroepen.

Dit voorkomt de verspreiding van schadelijke organismen tijdens de rondreis die een pallet wereldwijd maakt gedurende haar levensduur. De norm is van toepassing op alle houten elementen die komen kijken bij de ondersteuning, bescherming en transport van goederen. De ISPM15-norm is met name bedoeld voor hout dat geïmporteerd wordt van buiten de grenzen van de Europese Unie.

Overigens kan hout ook ‘ziek’ worden, zichtbaar in de vorm van schimmel. Dit gebeurt met name wanneer houten pallets voor langere tijd onbeschermd worden blootgesteld aan de open lucht en het licht. We zien dit voornamelijk bij houtvarianten in een vochtige omgeving.

Bron: Palletcentrale.nl

Afbeeldingbron: Pinterest